tanito.blog.hu

Az emberiség által létrehozott jelenlegi civilizációt gyökereiben kell megváltoztatni. Ezt ma már szinte mindenki látja.
Ezt a változást a gyermekek nevelésénél kell elkezdeni.
További részletekért olvasd el a tartalom bejegyzést.

Módszertan

Címkék

cikkek (9) eq (1) figyelem (2) gyurma (1) iq (1) játék (3) napló (1) rejtvény (1) tartalom (1) videó (2) Címkefelhő

Hogyan meséljünk...

2011.11.28. 09:50 - SAHTAAO

Címkék: játék figyelem

"Válasszunk saját ízlésünk szerint! Amit a legszívesebben, sok érzelemmel olvasunk fel, az nyeri meg leginkább a gyermek tetszését.
Lényeges gyermekünk életkora. Az esti mesék kiválasztásánál elsősorban a gyermek életkorát, illetve fejlettségi szintjét vegyük figyelembe. A csecsemők például nagyon szeretik a mondókákat. Szükségük is van rájuk, hiszen a ritmus nemcsak a hallást és a beszédközpontot fejleszti, de az egész mozgásszervrendszerre kedvező hatással van. A képeskönyvek után a gyermekek hamar eljutnak a rövidke történetekig. Négy-öt éves kortól már hosszabb meséket is mesélhetünk. Hamar rájövünk majd, melyek a kicsi kedvencei. A könyveken található életkori ajánlás is megkönnyíti a választást.
Ne engedjünk mindig gyermekünk kérésének! Nem kell minden erőszakosan reklámozott olvasmányt megvásárolni. Ha valamit értelmetlennek találunk, semmiképpen ne vegyük meg! Magyarázzuk el gyermekünknek döntésünk okát. A nagyobb gyermekek persze azt vesznek a zsebpénzükből, amit akarnak. Ilyenkor kénytelenek vagyunk kivárni, amíg az ízlésficam (legalábbis szerintünk) el nem múlik. A jó példa igen fontos. Nem érdemes megtiltani az ilyen könyvek beszerzését, mert a gyerek titokban úgyis megveszi őket. Annál rosszabb pedig nincs.
Megnyugtató történetek a nyugodt éjszaka érdekében. Az esti mese soha ne legyen túl izgalmas! Mindenki tapasztalta már, hogy egy-egy izgalmas krimi után nyugodt éjszakára nem lehet számítani. Az esti meseolvasást a tévézés semmiképpen ne váltsa ki!
Egyezzünk meg előre a mesék hosszában és számában! Így idegborzoló vitáktól kímélhetjük meg magunkat. Ha van rá energiánk és élvezzük, esténként akár öt történetet is felolvashatunk. Túl sokat azért ne meséljünk! Az viszont tény, hogy azok a gyerekek, akiknek sokat és szívesen olvasnak fel, rendszerint lelkes könyvmolyokká válnak.
A mese minden korosztálynak szól. A meséket életkortól függetlenül mindenkinek ajánlom. A mesék érthető képeinek segítségével a gyermekek megtanulják, hogyan kell kezelni a jóról és rosszról szerzett tapasztalataikat és félelmeiket."

Sheetaramana Narayanana

Mese csoport

A bejegyzés trackback címe:

https://tanito.blog.hu/api/trackback/id/tr543417842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása