tanito.blog.hu

Az emberiség által létrehozott jelenlegi civilizációt gyökereiben kell megváltoztatni. Ezt ma már szinte mindenki látja.
Ezt a változást a gyermekek nevelésénél kell elkezdeni.
További részletekért olvasd el a tartalom bejegyzést.

Módszertan

Címkék

cikkek (9) eq (1) figyelem (2) gyurma (1) iq (1) játék (3) napló (1) rejtvény (1) tartalom (1) videó (2) Címkefelhő

Elemi víz

2012.04.06. 10:36 - SAHTAAO

Március 22-e óta nem megy ki a fejemből a víz… Nem  hydrocephalus kínoz. A víz napján olyan sok érdekes anyagot találtam, amit vétek lenne nem megosztani veletek. 
Közeledik a húsvéti locsolkodás, és ebben a hagyományban is erősen jelen van a víz. Ezért kicsit utána olvastam:

Régen ezt a napot vízbevető hétfőnek is nevezték. A húsvéti locsolás a vízzel és termékenységgel összefüggő, ősi szertartás,  aminek a víz megtisztító, megújító erejébe vetett hit az alapja. 

Szóval most úgy érzem, hogy a pajzánnak mondott közönséges locsolóversek nem illenek e szokás valódi hangulatához. Külöben is, a népnyelvbe rejtett erotika sokkal izgalmasabb: 

Kelj föl a párnáidról szép ibolyavirág,
nézz ki az ablakon, milyen szép a világ!
Megöntözlek Téged az ég harmatával,
teljék a tarisznya sok hímes tojással!

 

Locsoló versek itt.

 

Jóval többet kellene gondolkodnunk a vízről. De mivel a csapból az folyik, valahogy meguntuk. De tényleg. Gondoltad volna 20 évvel ezelőtt, hogy a palackos ásványvíz ennyire népszerű lesz? Bizonyos országokban a víz még mindig életkérdés. Persze, nekünk is az, csak amikor a 3 dl vizeletünket 6 liter ivóvízzel öblítjük le, nem nagyon érezzük át, hogy Mozambikban ennél kevesebbet használ el egy ember egy egész nap alatt:

 

 

  
 
És akkor még azt nem is tettük hozzá, hogy bizonyos országokban órákat kell gyalogolni, hogy vízhez juss. Nem a csapból folyik, és nem tiszta:

 

Belegondoltál, milyen lenne napi 3 órát gyalogolni csak azért, hogy vizet ihass? Már azokért az emberkért, akik így élik napjaikat, egy kicsit jobban figyelhetnénk arra hol és mennyi vizet pocsékolunk el:

 

 

 Elidegenedtünk a víztől. Hogy miért vásároljuk inkább a műanyag palackba zárt verziót, talán senki sem tudja. Az íze miatt? Vagy azért mert nincsenek benne hormonok, klór? Esetleg az ásványtartalma győz meg? Az alábbi videó, amit sajnos nem találtam meg magyar felirattal, elmesél egy verziót:

  

 

De nem szeretném ezt az amúgy is hosszú bejegyzést az emberi butaság bizonygatására használni. Sokkal inkább tartom fontosnak a víz csodálatosságát méltatni. Emlékeztetni arra, miért van a víz az őselemek között, bármely kultúra gyökereit is vizsgáljuk:

 

 

 

Ha ez a félórányi anyag valakinek túl sok, túl ezoterikus lenne, akkor az itt olvasható cikket ajánlom neki.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tanito.blog.hu/api/trackback/id/tr254367324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása